25.2.2009

Sukkia

Viikko sitten kävimme sukuloimassa miehen synnyinseudulla Ruotsissa Itä-Götanmaalla (itse reissusta ei sen enempää, voitte arvata miten lystiä on matkustaa 2- ja 4-vuotiaiden kanssa autossa 500 + 200 km ja välissä yö tai päivä laivassa... 2-vuotias tuli vielä ekana matkustusyönä kipeäksi!) Räveltämöstä kyselin lankakauppoja, mutta paras apu oli lasten isotäti, joka itsekin innokkaana neulojana opasti käyttämäänsä lankakauppaan. Sieltä nappasin alpakat, muuta erityistä ei ollut. Tai no, peruslampaanvillaa, mutta koska olimme matkalla oli mukana 6 ihmistä 7 hengen tila-autossa, ajattelin jättää isommat kuormat välistä. Alareunan vihreät puuvillalangat löytyivät paikallisesta marketista ja vasemman yläkulman efektilangat tädin varastosta. Näistä pitäisi hänelle neuloa isoilla puikoilla kolmiohuivi, tädin omat kädet kun eivät enää 10 mm puikkojen kanssa jaksa. Jätin tosin ne puikot sinne ja päätin, että teen työn omilla 7 mm puikoilla, jos haluan että omat hartiani pysyvät vielä elossa.

Samaiselle tädille neuloin Kertut (linkkiä ei varmaan edes tarvitse, niin monessa blogissa näitä on nähty). Tulivat kokoa isompaan jalkaan, joten poseerauskuvissa on toiset villasukat alla.

Kyllä neuloja aina toisensa tuntee, täti innostui mallista, joten lupasin printata ohjeen ja postittaa sen.

Erään palstan vaihtoon tein nämä sukat. Pääsin käyttämään pitkään kypsyttelemääni ideaa lämpöpohjasukista. Toivotaan vaan että käyttäjä on tyytyväinen. Toiveena oli ohuehkosta langasta olevat sukat teini-ikäiselle pojalle, jolla on hyvin kapea jalka ja joka vihaa sitä että sukat menevät ryttyyn ja löpsöttävät varpaissa. Kuvausjalka on taas omani,2 numeroa isompi kuin saajalla.

Tämän vuoksi ne piti esitellä jalassa, ovat aika hervottoman näköiset muuten. Tein joustinta yläosaan, että muotoutuisivat jalan mukaisiksi. Lanka on Onlinien Supersockea. Koska omat kokemukset ohuista langoista osoittivat, että pohja kuluu suhteellisen äkkiä, tein pohjan kaksinkertaisena.

Neuloin siis yläosan joustimen ensin ja jätin silmukat puikolle odottamaan. Sitten tein ranskalaisen kantapään ja jatkoin edestakaisin neulomista myös silmukoiden noston jälkeen. Kavennusvaiheessa liitin joustinosan pohjaosaan kuten kuvasta näkyy. Olen aika tyytyväinen lopputulokseen, joskin pohjista tuli huopamaiset, kun en isontanut puikkokokoa. Tällä tavalla nimittäin kerrostiheys pysyi suunnilleen samana ja liitos oli helppoa ilman laskemista.

Voisi kyllä kokeilla projektia uusiksi vaihtamalla puikkokoon passeliksi ja mikään ei tietysti estäisi käyttämästä suosiolla erivahvuisia lankoja. Nyt pohjasta tuli noin 7 veikan/Jannen vahvuista kun tuon Onlinien laittoi kaksinkertaisena ja varmaan Nallen/Maijan vahvuinenkin riittäisi oikein hyvin.

3 kommenttia:

 1. Onpa siististi toteutettu sivusauma. Pitää joskus peesailla, harmittaa niin kovin noiden ohuiden sukkien pohjien kuluminen.

  VastaaPoista
 2. Sukat on kyllä livenä tosi hienot ja kovassa käytössä. Ovat paremmat kuin mun omat tekeleet hänelle. Siispä kiitos vielä tätäkin kautta ainakin meille päin onnistuneesta vaihdosta!

  VastaaPoista
 3. TiiQ, peesaile vain ja kehittele ideaa eteenpäin, näinhän se toimii neuleblogeissa.

  Taina, ole hyvä, ihana juttu, että sukat tuli käyttöön. Ja kiitos myös sinne suuntaan, liivinsuojat oli aivan ihania. :)

  VastaaPoista