5.2.2011

MacPalmikkoneule - vihdoinkin!


Tammikuun lopussa valmistui viime huhtikuussa aloitettu projekti. MacPalmikkoneuleeseen ihastuin jo vuonna 2006, kun näin sen Tupasvillaa- blogissa. Tulostin ohjeen onneksi jo silloin talteen, nythän kyseistä blogia ei enää ole. Hupparin ohje sen sijaan löytyy arkistosta, ilman kaaviota tosin.

Lankojen ostamista mietin pitkään. Silloin pinnalla ollut petrooli Wool katosi kaupoista Novitan tyyliin liian nopeasti. Lankamaailma Nordiasta hankin sitten Gjestalin Naganoa kokonaisen kilon. Nyt kun vain muistaisi, että lanka ei ole konepestävää, vaikka vyöte tuossa erässä niin virheellisesti sanookin. Ikävä kyllä lanka näyttää jo pienen kostutuksen jälkeen vähän pörhöttyvän, harmi jos huopuu heti käytössä.


Ohjeen koko oli S ja Wool aavistuksen paksumpaa kuin käyttämäni lanka (sen seikan tajusin kylläkin vasta ehkä hihoja tehdessä...). Lisäsin muistaakseni nelisen silmukkaa etu+takakappaleeseen ja luotin, että löysä käsialani pelastaa loput. Niin pelasti, tästä tuli oikeasti sopiva.

Lankaa kului 650g, kolmosen puikoilla neuloin, paitsi resorit 2,5mm. Ihan ei voi laskea, että työhön olisi mennyt kymmenen kuukautta, sillä neule lepäsi parisen kuukautta kesällä muiden töiden ja helteen vuoksi koskemattomana. Ja onpahan tässä välissä jokunen muukin neule ehtinyt syntyä.

En halunnut ihan niin lyhyttä, joten lisäsin pituutta helmaan yhden salmiakkikuvion verran. Saman tein hihoissa ja vaikka ne aluksi tuntuivat aika pitkiltä, niistä tuli ihan sopivat pingotuksen jälkeen. Inhoan liian lyhyitä hihoja ja minulla on suhteellisen pitkät kädet.


Neuloin tämän ohjeesta poiketen hihansuihin saakka yhtenä kappaleena ja vältyin taas sivusaumojen ompelulta. Hihojen istuttaminen ahdisti, mutta tällä kertaa voin sanoa että onnistuin! Ei ehkä täydellisesti, mutta hyvin kuitenkin. Samaten nappilistasta tuli aika siisti.


Tässä kuvassa väri on ehkä lähinpänä totuutta. Vedenvihreäksi sanoisin sitä, missään tapauksessa ei ole sininen, mutta ei petroolikaan.


Puunapit on ostettu Karnaluksista ja tykkään niistä kovasti. Ovat oikeastaan aika lähellä omien hiusteni väriä. Kuvissa ei näytä tietenkään miltään, kun yritin säätää värejä langan vuoksi.

Tämä kuva on omistettu armaalle miehelleni, joka kehuja kerjätessäni purskahti nauruun ja totesi, että näytän ihan pikaluistelijalta. Siinä vaiheessa takissa ei olleet vielä hihatkaan paikallaan, mutta mielikuva oli kyllä osuva. Näytin silti kansainvälistä käsimerkkiä...

18 kommenttia:

 1. Voi että se on HIENO! Vitsit, joskus kun itse jaksaisi itselleen jotain vähän vastavaa väsätä, mutta mulla menee aina kaikki näpertelyprojektit isojen edelle...

  VastaaPoista
 2. Upea takki! Istuu sulle tosi hyvin. Ihastelin sitäkin, miten huppu asettuu nätisti hartioille silloin kun ei ole luisteluasennossa. Tosi siistin ja huolitellun näköinen, niin kuin sun neuleet yleensäkin :)

  VastaaPoista
 3. Se on kyllä tosi hieno! Malli on ollut muutenkin mielessä, suunnittelija tunnisti mallin kun mulla oli omani yksi päivä päällä :) Oli hauska vaihtaa muutama sana varsinkin kun sitä blogia ei enää ole.

  VastaaPoista
 4. Hepsi, kiitos!
  TiiQ, kiitos, kehu lämmittää mieltä! Minä puolestaan olisin innoissani, jos pystyisin neulomaan sellaista vauhtia kuin sinä. Ei ne minun silmissä mitään näpertelyä ole. ;)

  Rusina, kiitos ja *reps* "luisteluasennolle". Tuota huppua en suurentanut yhtään, joten liene siksikin pienehkö ja hyvä niin.

  Paula, kiitos sullekin. Vau, kiva kun olet nähnyt sunnittelijan, oonkin miettinyt, että pakko on jonkun hänet tuntea. Olisi niin kiva, jos tuon kaavionkin saisi esille jonnekin ladattavaksi. Ja hänen alkuperäiset upeat kuvat!

  VastaaPoista
 5. Kaunis neuletakki! Tosi hyvin istuvan neuleen olet onnistunut tekemään.

  VastaaPoista
 6. Vau, tuo on mahtava! Ehdottomasti kannatti jaksaa maaliin asti (luistella)!

  VastaaPoista
 7. Hieno lopputulos, voit olla tyytyväinen! Minäkin katselin tuota mallia sillä silmällä silloin, kun se tuossa blogissa julkaistiin. Nyt ilman kaavioita taitaa jäädä kyllä neulomatta... :)

  VastaaPoista
 8. Tosiaan en tuota suunnittelijaa tunne, mutta sattui olemaan samassa paikassa samaan aikaan ja tunnistamaan omansa ;) Mainitsin hänelle että muutamatkin ovat harmitelleet ettei ohjetta enää löydy. Jos sattuu että törmäämme uudemman kerran niin täytyy kysyä saisiko kaaviota julkaista Ravelryssä, tarkistin että mulla itsellänikin olisi koneella pdf-versio ohjeesta.

  VastaaPoista
 9. Voi että osaakin olla kaunis, ja upeita upeita palmikoita.

  VastaaPoista
 10. Onpas hieno takki! Tuo huppu varsinkin, oikea piste iin päälle. Jujukas :-)

  VastaaPoista
 11. Kiitos kaikille! Tosiaan hupussa on jujua ja muutenkin tuo neule oli suunniteltu viimeisen päälle, että iso salmiakkikuvio kohdistuu nätisti sekä hihoissa että hupussa ja kauluksessa.

  Paula, olispa tosiaan kiva, jos sen saisi ladattua PDF:nä Ravelryyn.

  VastaaPoista
 12. Onpa se huippu! Väriä myöten!

  VastaaPoista
 13. Mainio takki, komeat palmikot!

  VastaaPoista
 14. Kerrassaa upea neule ja taidokasta jälkeä.

  VastaaPoista