15.6.2011

Raparperin lehtiä

Noin vuosi sitten löysin Ravelrystä Pooled Knits ryhmän ja ihastuin minulle uuteen tapaan hyödyntää monivärisiä lankoja. Sitten syksyllä liityin myös Suomen Wollmeise höperöihin. Ja IRL tuttavat tietävät mitä siitä seurasi... täällä blogissa se hulluus ei ole ihan niin selvästi ehkä tullutkaan ilmi. Raparperi oli se ykkösväri, jota lähdin hakemaan ja pitkän kyttäyksen jälkeen sain sitä twininä ja myöhemmin myös satasena.

Vasta nyt kesällä sain itsestäni sen verran irti, että uskaltauduin kokeilemaan Fall Leaves Pooling Stolea. Wenat on tässä hommassa nero ja hänen blogistaan lueskelin ohjeita ja myös tuolta ryhmästä sain paljon tietoa kokeiluuni.

Oikeastaan se olikin helppoa. Työlästä oli säilyttää neuletiheys sellaisena, että värit pysyivät pystyraidoituksena, varsinkin kun Rhabarber-vyyhdissä on vain punaisen ja vihreän sävyjä. Eiväthän ne värit toki täysin tasaisina pysyneet, mutta homma ei missään vaiheessa lähtenyt karkaamaan käsistä. Yli puolet huivista neuloinkin siten, että merkkasin aina hakaneulalla vihreän kohdan molemmissa reunoissa ja sovitin käsialaa siihen.
Wenatin vinkeissä tämä tapa suositeltiin alkuun kun mittailee montako silmukkaa huiviin tarvitaan omalla tiheydellä.

Minun huivissani silmukoita on enemmän kuin vastaavissa WM:sta tehdyissä ja käsiala löysempi. Huivissa myös yksi vyyhdin "kierto" vastaa yhtä kerrosta eikä kahta, kuten noissa Wenatin huivieissa yleisesti kai on. Tällä tavoin sain keskelle tuon kauniin vihreän osion ja huivista tuli leveämpi. Vähän lyhyenlännäksi se tosin jäi, en vaan tullut sitten ottaneeksi toista vyyhtiä käyttöön, vaikka sellainen olisi ollutkin.

Huiviin kului miltei koko vyyhti. Pari grammaa taisi jäädä neulomatta. Painoa tuli 156g ja puikot 4,5mm. Nuo WM:n vyyhdit on kyllä ihanasti kai melkein aina ylipainoisia, toisin kuin monilla muilla lankavalmistajilla!

Mallikuvio näkyy tässä, tosin pikakuvia räpsiessä tuli näköjään otettua toisesta suunnasta kuin piti. Huivi on siis neulottu tähän kuvaan nähden ylhäältä alas.

Kaikenkaikkiaan siis mielenkiintoinen projekti. Ei voi sanoa, että tämän tekeminen itsessään olisi kovin mukavaa. Vaatii aikamoista keskittymistä saada värit pysymään kurissa. Opin myös paljon siitä miten neuloessa pitsineule syö eripuolilla eri verran lankaa, nurjalla sai neuletiheyttään kiristää jonkin verran. Niin ja opettelin päättelemään ompelemalla (videolinkki). Perinteinen ylivetokavennuspäättely ei sopinut ollenkaan. Ommeltu päättely on kyllä muutenkin kätevä, reunasta tuli siisti.

Myös silmukoiden luonti on tehty eri tavoin kuin normaalisti. Opin, että silmuillen luomalla lankaa kuluu suunnilleen saman verran kuin neulotulla kerroksella.

Tämän kesän tulppaaniloisto on jo ohi, mutta muutama viikko sitten tuleva perennapenkki näytti tältä. Ystävät ja tutut: Ei tarvitse huolestua, en edelleenkään ole innostunut puutarhanhoidosta... Mies nuo tulppaanitkin istutti syksyllä ja teki viime kesänä penkin. Tälle vuodelle tuolla seassa kasvaa muutama äidiltä saatu palava rakkaus. Ja jotain muutakin siihen istutellaan aikanaan.

10 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä kiva tekniikka. Töistä tulee ihan uuden näköisiä ja monivärisestä langasta saa värit esiin ihan eri lailla. Kaunis huivi :) .

  VastaaPoista
 2. Kuten jo livenäkin totesin, tämä on kyllä se kaunein tapa käyttää näitä säännöllisesti monivärjättyjä lankoja. Sinun huivissasi raparperiväri on kerrassaan huikea!

  VastaaPoista
 3. Vau, ihan uusi systeemi minulle, en ole ennen kuullutkaan. Täytyy varmasti tutustua, kun sinun huivistasi tuli noin kaunis. :)

  VastaaPoista
 4. Siis vau, kerrassaan huikean hieno huivi! Vyyhtinä miusta tuo väriyhdistelmä näytti vähintäänkin omituiselta, mutta huivina se toimii hienosti.

  VastaaPoista
 5. Kauniisti menevät värit huivissasi!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kaikille!

  TiiQ, näinhän se menee, että usein monivärivyyhdeistä tulee tosi sotkuisa lopputuloksia. Mutta ainaoikeapinta on yksi poikkeus. Siinä värit ovat useammin kauniita myös sekaisin menneinä. Kirjoneuleessa minusta myös toimii moniväriset kauniisti. Sukkia olenkin ajatuksen tasolla suunnitellut.

  Emma, ainakin se vyyhti jonka näit lankakutsuilla oli muuten twiniä, ja mun versiossa siinä oli vähän vihreää. Tässä 100% versiossa taas vihreää oli paljon enemmän.

  VastaaPoista
 7. Hyvin onnistunut huivi! Minun on myös pitänyt kokeilla tuota tekniikkaa, mutta enpä ole vielä ehtinyt.

  VastaaPoista
 8. Värit on kyllä jännästi asettuneet, hieno huivi!

  VastaaPoista
 9. Siis Wau. Ihan sanattomaksi vetää. Upea! Vaatii melkoista sisukkuutta pitää käsialaa kontrollissa koko valtavan kokoisen huivin ajan. Olet sinä sissi!

  VastaaPoista
 10. Vitsit että on kaunis! Kyllä puurtaminen kannatti :)

  VastaaPoista