19.9.2010

Aroniaa

Ystävä lahjoitti meille monta sankollista aronioita ja vaikka osa pääsi mehuksi mansikan kera, taisin olla innostuneempi värjäämisestä.Tämä rumalanka ykkonen on 50g nytty seiskaveikkaa joka kävi ensin sipuli+krappi keitoksessa. Uiskenteli Pietaryrtin joukossa ja pääsi nyt vielä aroniapataankin. Uhosin sille, että seuraavaksi ostan happovärejä, jollet asetu. Oikeasti lanka oli tummempaa, sinapin väristä. Mutta en jaksa säätää enempää. Vanhoista postauksista saa hajua langan väristä.


Rumalanka 2 on ehkä hirveintä väriä ikinä. Harmaa Sävy Wool, jota keitin Pietaryrtin jälkiliemen ja Kotkansiiven kanssa. Väri on minun näytölläni aika lähellä oikeaa.

Laitoin pataan vajaa 5kg aronioita, keittelin tunnin ja siivilöin veden jäähdyttyä ehkä puolet marjoista pois. Litistelin niitä samalla. Laitoin pataan em. rumalangat ja valkoista Nallea. Puretus alunalla siinä samalla, en raskinut laittaa viinikiveä, kun sitä on nyt aika vähän enää.
Vasemmalla se Nalle, joka näyttää ulkona kauniilta ja sisällä oudommalta. En tiedä irtosiko noista toisista langoista jotain rusehtavaa liemeen, koska lanka näyttää vähän siltä. Anoppi tykästyi langan väriin, joten ehkäpä tästä tulee hänelle jouluksi sukat.

Keskellä on rumalanka 2 ja oikealla rumalanka 1. Nämä langat taas näyttävät ihmeellisiltä ulkona, mutta sisällä värit on upeita. Ne näyttävät tummanruskeilta, joissa on vivahdus viininpunaiseen. Luulen, että teen näistäkin sukat. Seiskaveikasta terät ja Woolista varret. Kesän paras väri, tai ainakin kilpailee kovasti Pietaryrtti-langan kanssa ykkössijasta.

Värjäsin seuravana päivänä jälkivärinkin, mutta siitä myöhemmin. Ei mennyt sekään ihan putkeen, kuten arvata saattaa.

4 kommenttia:

 1. Ex-rumalangat ovat kyllä tosi hienoja. Noissa ulkokuvissakin tykkään ihan hurjasti, jos sisällä näyttävät vielä paremmilta niin pökerrys! Hieno on tuo vaaleampikin, mutta omaan makuuni nuo tummemmat kolahtavat täysillä. Jään odottelemaan jälkiväriraporttia.

  VastaaPoista
 2. Voih, oliskohan munkin pitänyt värjätä uudelleen kielonlehtikokeiluni, josta tuli lähinnä ripulin väristä lankaa, yäk. Nyt siitä on tulossa jo Joulusukat. Tai voisihan ne valmiit sukatkin kai värjätä päälle, aroniaa olisi kyllä. Kunnolla ruskea lopputulos houkuttelisi kyllä.

  VastaaPoista
 3. Rusina, kiitos! Bloggaan nuo toiset keitokset, kunhan jaksan kuvata.

  TiiQ, anna mennä vaan! Suosittelen kokeilemaan. Minun mutuni kertoo, että ruskeasinappiviherrys muuttuu aronialla loistavasti ruskeiksi. Mutta en suosittele kokeilemaan mitään harmaasinisävyistä lankaa aronian kera, ei tule kaunista...

  VastaaPoista
 4. Jälkivärjäys tosiaan saa välillä ihmeitä aikaan. On myös hyvä muistaa, että ne kaikkein yököimmät ja erityisesti pliisuimmat värit näyttävät yleensä ihan hyviltä "onnistuneiden" värien kanssa. Joskus kun olen tehnyt kirjoneuletta, olen todennut, että niitä pliisuja värejä tarvittaisiin, jotta ne parhaimmat väritä pääsisivät oikeuksiinsa. Eli siinä suhteessa ei kannata huolestua huonoistakaan väreistä.

  VastaaPoista