19.8.2011

Syksy

Alkuun kiitos kaikille edellisen postauksen Silja-hihatinta kommentoineille!

Elokuussa kutsuin kuopiolaisia neulojia taas meille kokeilemaan kasvivärjäystä. Tällä kertaa värjättiin kuivatuilla Pietaryrtin kukilla. Ahkerasta nyppimisestä huolimatta emme saaneet keltaista aikaiseksi, liekö sitten kuivaus syynä tai planeettojen asento. Viime vuotisesta Pietaryrttivärjäyksestä tuli kiva keltavihreä lanka, tämä kallistui enemmän rusehtavan vihreänkeltaisen puoleen. No, taidan värjätä tuon vyyhdin jossain vaiheessa uusiksi.
Kuvassa oma vyyhtini Nallea on oikealla, keskellä reumalankaa ja vasemmalla Pirtin villalankaa.

Syksy on saapunut ja meillä se tarkoittaa sitä, että oma töihin lähtöni lähestyy. Esikoinen on aloittanut eskarin, saanut jo ensimmäisen flunssan ja oppinut kulkemaan itse koululinja-autolla eskariin. Tienvarteen toki saatetaan ja vastassa ollaan.

Keskimmäisen ja kuopuksen kanssa on käyty tutustumassa päiväkotiin ja kuopus lähtee päiväkodista itkien pois, kun olisi niin kiva vielä leikkiä. Voi olla, että ihan niin suurella innolla ei ole siellä hoidossa, mutta nyt äidin kanssa ollessa nauttii hurjasti varsinkin liukumäistä ja kiikuista.


Minna antoi minulle tunnustuksen, kiitos! Vastataanpas sitten kysymyksiin:

Lempiväri: Pidän edelleen vihreästä, ruskeasta ja punaisesta, syksyiset murretut sävyt kiehtovat

Lempiruoka: Tähän ei varmaan saa vastata suklaa? Sanotaan vaikka pastaruuat

Minne haluaisin matkustaa: Ysärihenkinen vastaukseni on tietenkin Kanada, mutta siis ihan oikeasti. Jostain syystä Kanada kiehtoo minua, samoin Itävalta. Tällä hetkellä tosin kelpais myös perinteinen rantalomakin, jos vaikka lämpö hoitaisi syksyn tullen ikävästi kolottavia niveliä.

Syksyyn kuuluu myös sukkasato ja minun sadonkorjuuni tehdään Heinäladossa. Ei tosin ole mitään suurta sukkabuumia, kun ihan muut keskeneräiset työt vievät huomiota. Mutta josko sais sukat siskolle neulottua ja näyttääpä nuo poikien jalat taas kesän aikana kasvaneen, että parit n. 30 koon sukat joutuu neulomaan. Joulusukkiakin kerätään taas Kuopion alueella.

5 kommenttia:

 1. Tuo väri rupesi kiinnostamaan ja piti kaivaa pari värjäyskirjaa esiin. Itse olen värjännyt vain tuoreilla pietaryrtin kukilla ja varsilla. Kaivoin Wild Color kirjan esiin, ja siinä kyllä sanottiin että voidaan käyttää tuoreena tai kuivattuna. Toisaalta väreistä sanottiin seuraavaa: Tansy gives varying shades of greeny-yellow, gold and bronze. Eli olikan teillä nyt tuloksena tuo pronssi? SItten luin yhdestä saksankielisestä värjäyskirjasta, että kuivattua pietaryrttiä tarvitaan tupla määrä (ilmeisesti tuoreena).

  VastaaPoista
 2. Pia, mielenkiintoista miten monenlaisia ohjeita löytyy. Minäkin olin lueskellut, että kuivana pitäisi onnistua. En tiedä oliko niinkin, että minun kuivaamat eivät olleet kauniisti kuivaneita. Riihivillassa suositeltiin, että kukat liottaisi emäksisessä vedessä, mitä en tehnyt.
  Mutta kokeilu tämäkin, niin ja unohdin mainita, että kuvassa langat olivat märkiä ja siksi tummempia.

  VastaaPoista
 3. On kyllä upean värisiä lankoja. Värjääminen on ihanaa. Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 4. Miun lanka on kyllä ihan kivan keltainen edelleen, ei lähtenyt pesussakaan väriä (vaikka voishan tuo kirkkaampikin olla...)

  Milläs seuraavaks värjätään? ;)

  VastaaPoista
 5. Emma, no hyvä että sulla pysyi tuo väri hyvin. Ei mullakaan ihan kauheasti muuttunut, mutta vaaleampi on kuin tuossakuvassa. Mutta en jaksanut kuvata uusiksi. Yrittäiskö ensi kesänä lupiinilla, ihan koko kasvilla. :D

  VastaaPoista