28.9.2011

Violetin sävyjä ja raitasukat

Tänä kesänä olen värjännyt aika laiskasti. Kokeilin korallkanukan kuoria, lupiinia ja pietaryrtin kuivattuja kukkia. Sain ystävältä jouluna kokenillia ja vaikka minulla oli valmiiksi puretettuja lankoja jonkun verran, en meinannut saada millään aikaiseksi värjäämistä.

Mutta onneksi piristyin ja yhden maanantain käytin värjäämiseen. Tuli nimittäin ihanat sävyt ihan jokaisesta kerästä. Kokenilli on tosi tyyristä ostettuna, mutta riittoisaa. Käytin 8 grammaa kokenillia ja jälkivärjäyksen kanssa sain 400 grammaa lankaa värjättyä. Jos tahtoisi vielä voimakaampia sävyjä, voisi langan määrän kyllä puolittaa, mutta riittävän vahvat näistäkin sai.


Toiseksi ylin lanka on harmaata Nallea ja kolmanneksi ylin luonnonvalkoista Ticoticoa. Nämä langat on esipuretettu ja nämä laskin ensimmäisenä veteen. En tykännyt tämän kesän Pietaryrttilangastani, joten pistin pienen pätkän lankaa kokeeksi ensimmäisten joukkoon. Värjäystulos näytti ihan hyvältä, joten lisäsin myös sen langan vähän toisia myöhemmin veteen. Novitalaiset kun tunnetusti ei ole moksiskaan vähän kuumemmastakin vedestä... Tulos oli vähän oranssiin vivahtava punainen.


 Alimmaisena kuvissa on jälkiväri luonnonvalkoiseen Ticoticoon. Tätä lankaa ei ollut esipuretettu, vaikka sitä kokenillille suositeltiinkin. Mutta milläs puretat, kun pata on jo värilientä täynnä. (Pitäiskö joskus suunnitella eikä vaan toimia?) Väriä oli liemessä aika runsaasti, mutta vaaleahkoksi lanka jäi. Varmaan olisi ottanut paremmin väriä esipuretettuna, mutta eipä se haittaa, tykkään tuostakin sävystä paljon.


Tässä myös todistusaineistoa siitä, että myös neulon värjäämiäni lankoja. Ja että Sukkasatoonkin syntyi edes yksi pari. Lainasin norjalaisen Neulekirjan ja huomasin siellä ohjeen sivuttain neulottuihin sukkiin. Olen joskus muuallakin katsellut vastaavaa mallia. Tätä oli aika hupaisa neuloa ja ihme kyllä sukka istuu loistavasti! Kantapää muistuttaa jotenkin muodoltaan tiimalasi- kantapäätä, josta en yhtään pidä, mutta tässä varmaan ainaoikea antaa sopivasti joustoa.

Neuloin ohjeesta poiketen vähemmän kerroksia, mutta muuten aikalailla ohjeen mukaan. Sukissa on Korallikanukalla, Veriseitikeillä ja Aronialla värjättyjä lankoja. Sekä pari kerrosta ruskeaa Floricaa, kun Aronia lanka loppui kesken ja Florica osui värien puolesta hämmästyttävästi yksiin sen kanssa. Unisukat näistä taisi tulla muutenkin, joten eiköhän Florica kestä menossa. Muutenkin vähän epäilyttää tuon kantapään kesto.

11 kommenttia:

 1. Ihanan värisiä lankoja!

  Pitäiski kokeilla tuolla tavalla neulottuja sukkia. Enon vaimokkeella on tuohon tapaan tehdyt sukat ja hän kehui, että istuvat hyvin. Jäi tietty kysymättä, että millä ohjeella oli tehnyt :D

  VastaaPoista
 2. Kauniita sävyjä! Miun muurinpata on puhki :/ Tai siis ei se itse pata, van se muuri-osuus :D Pitäis värjäillä avotulella, kunhan sais aikaseks... Käytitkö sie Aronian tuoreena?

  Hauskannäköset sukat :D

  VastaaPoista
 3. Oi, aivan ihania värjäystuloksia!

  Minä puretan alunalla myös värjäysvedessä. Laitan sen alunan vähän lämmenneeseen veteen ennen lankoja.

  VastaaPoista
 4. Tess, kokeile ihmeessä. Ei noissa ole mitään kovin ihmeellistä, toisessa reunassa kavennetaan ja toisessä lisätään kantapään kohdalla ja varteen saa muotoiluja lyhennetyillä kerroksilla. Löytyy varmaan kyllä Ravelrystäkin joku versio.

  Emma, no höh, voiskohan sitä korjata. Pata on kumminkin tosi kätevä. Mulla oli noissa tuoreet aroniat. Aluksi lanka oli violettia, mutta kuivuttuaan muuttui ruskeaksi. Samoilla marjoilla on onnistuneesti värjätty violettia, joten mikä lie ollut oikku. :D

  VastaaPoista
 5. Tulipa hyvät sävyt! Ja hauskat sukat. Minäkin olen kertaalleen kokeillut tuon tapaista mallia. Hauska tapa neuloa!

  VastaaPoista
 6. Mulla on nuo samat sukat puikoilla, kun KYH:issä alotin. Kai mun pitäis ne taas joskus kaivaa esiin ja neuloa loppuun, kun sunkin sukista tuli niin nätit.

  VastaaPoista
 7. Kangaskasa, minäkin olen aiemmin purettanut samalla kun värjään. Kokenillin ohjeita lueskelin Riihivillan sivuilta ja siellä mainittiin, että nimenomaan kokenillin kanssa kannattaisi esipurettaa.
  MinnaN ja Tess, kiitos ja kiitos muillekin kommentoineille. :)

  VastaaPoista
 8. Hirmuisen herkut langat ja makeat sukat!

  VastaaPoista
 9. Hauskat sukat! Uskomatonta, että tuolla tavoin tehdyt vielä istuvat jalkaankin... :D Aina oppii uutta.

  VastaaPoista
 10. Mielenkiintoinen tuo aronian vaihtelu ruskean ja violetin välillä. Itsekin värjäsin viime viikonloppuna aronialla, vaikka väri ei ehkä kauhean valonkestävä olekaan. Langat on nyt etikkaliemessä likoamisen jäljiltä kuivumassa ja ovat kyllä varsin violetit.

  Eräs Espoon Martin Markkinoilla kasvivärjättyä lankaa myynyt henkilö myi hyvinkin ruskeaa aronialankaa ja sanoi, että ei siitä saa violettia ilman tinasuolaa. Eli monen moista variaatiota on värjäystuloksissa. Itse lueskelin Hattis harrastaa sivuilta, että etikkaliotus heti värjäyksen jälkeen pitäisi tuon violetin värin langassa.

  VastaaPoista
 11. Kyllä on upeita värisävyjä!

  VastaaPoista