22.7.2010

Kotkansiipi

Kunnon vihreän saaminen kasveista on näköjään yllättävän vaikeaa! Meiltä ei löytynyt lähimetsistä sananjalkoja, mutta Kotkansiipeä siitäkin edestä. Laitoin Pietaryrtin jälkiliemeen 2kg Kotkansiipeä ja keittelin sitä 1,5h ajan edellisenä iltana. Muuripadassa oli aamulla yhä 50 asteinen liemi, jota vähän jäähdyttelin ja laitoin sitten alunan sekä langat. Vajaa 100g valkoista seiskaveikkaa ja harmaata Wool Sävyä noin 60g. (Sitä värjättävää siis löytyi ihan ostamatta, kun pengoin lankalaatikoita lisää...)

Tuloksena on toffeenruskea lanka, kiva sävy kylläkin, mutta olisin toivonut vihreää. Harmaassa vivahtaa vihreys, vaaleamman harmaassa ruskea sävy. Wooliin väri ei myöskään tarttunut niin hyvin. Tästä tuli rumalankaa.

Laitoin vielä koostekuvan tämän kesän värjäilyistä.


 1. Pietaryrtti (valkoinen pohjalanka)
 2. Lupiinin kukat (beige)
 3. Kotkansiipi + Pietaryrtin jälkiväri (valkoinen)
 4. Keltasipulin jälkiväri +krappi (valkoinen silkkivillalanka)
 5. Keltasipuli (valkoinen)
 6. Keltasipulin jälkiväri + krappi + lisäksi keitetty uusiksi Pietaryrtillä (valkoinen)
 7. Kotkansiipi + Pietaryrtin jälkiväri (harmaa Sävy Wool)

7 kommenttia:

 1. Vihreän saaminen kasveista ei tosiaan ole kovin helppoa. Parhaiten se onnistuu, kun värjää vaaleanharmaata lankaa esim. sipulinkuorilla tai koivunlehdillä.

  Itsekin olen saanut sananjalasta rusehtavaa, mutta silloin värjäilin vasta syyskuussa. Kirkkaamat värit saa yleensä alkukesän värjäilyillä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Pialle taas vinkeistä! :) Pitää taas joku kerta kokeilla, ensi kesänä viimeistään sitten sitä vihreää alkukesän kasveista.

  VastaaPoista
 3. Hienoja värejä! Oletko kokeillut sieniä? Viime syksynä innostuin poimimaan värjäyssieniä, koska se oli niin rentoa sienestystä: sama se onko myrkyllinen vai ei! :)

  VastaaPoista
 4. En ole kokeillut vielä sieniä, kiinnostaisi kyllä. Kun vain löytäisi sopivat maastot kerätä. Lapsetkin on pikkasen pieniä mukaanotettaviksi, mutta ehkä saan miehen houkuteltua keräämään värisieniäkin. ;D

  VastaaPoista
 5. Hei, uusi vierailija täällä.
  Kauniita värejä olet saanut lankoihisi taiottua!

  VastaaPoista
 6. Kivoja lankoja olet värjännyt!

  VastaaPoista
 7. Hei sitä vihreää väriä saat kun värjäät heti alku kesästä, ennen kukintaa Lupiinin lehdellä. Puretukseen alunaa ja jälkipuretukseen kuparisulfaattia.Tulee oikein kaunis hempeä vaalean vihreä väri.

  VastaaPoista