30.6.2013

Pata porisee

Viime vuonna väripatani jäi mottiin polttopuiden taakse, eikä ollut niin suurta paloa värjäykseen, että olisin sitä sieltä alkanut järjestellä pois.

Tänä vuonna padan paikka vaihtui kasvimaan viereen ja keittelin reilu viikko sitten raparperinlehti soppaa. Keräsin äidiltä muovikassillisen isoja lehtiä ja ne odottelivat pari päivää, että ehdin tarttua toimeen.

Arvelin saavani jotain keltavihreää, mutta sieltähän tulikin ihan kunnon vihreää. Tuossa kuvassa näyttää paljon hailakammalta kuin luonnossa. Ei lainkaan hullummin, minulla oli varmaan niin paljon niitä lehtiä, että väriä irtosi noin reilusti.

Eilen sitten sain Emman ja Ninzin kylään. Nemesian anoppi ilahdutti meitä taas kuivatuilla sienillä, samettijalkoja tällä kertaa. Puretimme langat aluksi alunalla ja sitten loppuun lisättiin rautaa. Olin laittanut ruosteista rautalankaa etikkavesiseokseen pariksi päiväksi ja se vesi lisättiin viimeiseksi vartiksi pataan. Liemi sakeni jännästi heti puretteen lisäämisen jälkeen ja värit tummenivat.


Kuvassa vasemmalla nemesian suomenlampaan villaa, keskellä minun Kuje sukkalankaa ja oikealla Ninzin Sisua. Langat ovat tässä kuvassa vielä ihan märkiä.


Lopuksi vertailua, vasemmalla samettijalkalankaa ja oikealla raparperilankaa. Kasvivärjättyjä alkaa olla eri väreissä melkoinen keko, mitähän noista tekisikään...

18 kommenttia:

 1. Upeat sävyt, saitkin raparperista, tuo ruostuneen piikkilangan liotus etikka vedessä kiinnostaa, missä suhteessa laitoit etikkaa ja vettä??
  Mukavan näköisiä käsitöitä siulla ja toi dokki on ihana:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin laittaa vettä ehkä litran pari ja etikkaa reilun lorauksen, 1 dl?

   Poista
 2. Hmm... onko tuo sinun silmissäsi vihreää? Koska minä näen tuon tummemman kerän ruskeana ja vaaleamman keltaisena. Mietin vain, kun olen itse yrittänyt saada värjättyä vihreää luonnonväreillä, ja vaikka kuinka olen värjännyt kasveilla, joista pitäisi tulla vihreää, niin olen saanut ruskeaa ja keltaista. Ajattelin vain, että näenkö tai määrittelenkö itse värit jotenkin eri tavalla kuin muut, jos kyse onkin siis samasta väristä, mutta joku toinen näkee sen vihreänä ja minä näen ruskeana...

  Itse pääsen testaamaan raparperilla värjäystä viikon päästä, värjään äidin luona, kun siellä niitä raparpereja on sekä säilöttynä että mahdollisesti vielä tuoreinakin.

  Mietin jo toisen blogin kommenteissa, että värjäävätkö ihmiset tänä kesänä lankoja kasviväreillä tavallista enemmän, vai tuntuuko se vaan siltä, kun itse olen hurahtanut värjäämiseen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mari, kuva ei kerro varmaan koko totuutta, kasvivärejä on vaikea kuvata oikein. Mutta kyllä, se on ehdottomasti tumman vihreää, ei ruskeaa vaikka miten tihrustaisin ja samaa mieltä olivat nuo värjäämässä käyneet ystävätkin. Keltaisen suuntaan tuo samettijalka kuvassa taittaa, mutta kyllä se sisällä ihan vihreää on.

   Poista
 3. Ooh, näyttääpä tuo samettijalkalanka ja raparperilanka vierekkäin kauniilta. Tuisko niistä jotain raitoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raidat on aina jees ja kirjoneulettakin voisin pitkästä aikaa harrastaa, saas nähdä milloin iskee inspiraatio.

   Poista
 4. Kasvivärjättyjä lankoja on aina hirmuisen vaikea kuvata, jotenkin kamera vääristää värit, joten uskon, että nämä ruskealta näyttävät värit ovat oikeasti vihreitä, vaikka mukavia nämäkin värit.

  Itselläni on sama ongelma, että värjättyä lankaa on kilokaupalla, ja uutta värjäytyy noin 100 g viikkovauhdilla.

  Jokin kangaspuilla kudottu huopa voisi vähentää suht nopeasti lankavarastoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaaminen on tosiaan haastavaa, mutta pitää ehkä kokeilla ottaa paremmat kuvat, niin näkisi värejä paremmin. Jos samalla tuulettais kasvivärilaatikkoaan..

   Poista
 5. Hienoja lankoja. Kyllä syyhyttäisi kokeilla :-)

  VastaaPoista
 6. Harmonisen näköisiä värjäilyjä. Kirjoneuletta, kannatetaan!

  Jokohan mä pääsisin seuraavalle värjäyskerralle mukaan, aina on ollut jotain esteitä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää yrittää järkätä joku sopiva aika, vaikka ihan yksityinen tapaaminen, niin pääsisit kokeilemaan.

   Poista
 7. Ihanuuksia. Mun pitäisi tällä viikolla kokeilla ensimmäistä kertaa villan värjäämistä. Hui! Ja vielä happoväreillä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se lähtee, aavistan tulevan koukkuuntumisen..

   Poista
 8. Kade! :D Täytyy vissiin siirtyä pelkän seiskaveikan värjäykseen kun se ottaa oikeesti parhaiten väriä :P Kuka sitä sit vaan viittis neuloa?

  P.s. Mie kuljen blogimaailmassa omalla nimellä, voisitko vaihtaa sen tuon ravelrynikin tilalle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kah, oon niin tottunut Ravelry nickiin, etten ees muistanut aatella muuta. :D Vaihtoon siis.

   Poista
 9. Kiitos vaan ensimmäisestä kasvivärjäyskokemuksesta:) Nyt jo mietin, että mistähän sais värjäyspadan, että pääsisi itse kokeilemaan lisää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi herkullisesta omppupiirakasta ja mansikoista ja tietty seurasta. :)

   Poista