16.7.2010

Pietaryrttivärjäys

Aiemmin keräsin juhlamekossa lupiineja, mutta helteiden myötä tyyli muuttui rennommaksi ja pari päivää sitten poimin rannalta tullessa pietaryrtit uimapuvussa. Tästä retkestä ei kylläkään ole kuvia!

En jaksanut ajatellakaan irrottelevani keltaisia kukkia vihreistä osista, varsinkaan kun en ole kirkkaan keltaisen langan ystävä. Sen sijaan keräsin kilon verran kukintoja ja annoin varren tulla mukaan, jos se sattui irtoamaan. Kukinta oli näissä juuri aluillaan ja ajattelin, että langasta voisi tulla kellanvihreää. Oli jännä seurata miten (luonnon-)valkoinen Kujeesta ostettu sukkalanka muuttui aluksi ihan kananpojankeltaiseksi. Väri oli voimakkaan keltainen vielä noin puoli tuntia kuumennuksen aikana.

Tunnin kohdalla se oli kuvan mukainen eli ne vihreät sävyt tulivat vasta loppupuolella esiin. Lanka oli kaikkiaan 1,5h tuntia kuumassa, sillä muuripadassa vesi säilyy kauan kuumana. Jäähdyttelyvaihe vei kolmisen tuntia ja silti nakkasin alunan+viinikiven (15g+5g/150g lankaa) noin 50 asteiseen veteen ja lämmitin langat sankossa melkein samaan ennen lisäämistä.

Yhdessä välissä lämpö meinasi karata käsistä, piti kiikuttaa kylmää vettä lisäksi. Ei tuo sukkalanka onneksi pahaa tykännyt. Laitoin kaveriksi 50 gramman seiskaveikan, joka oli värjätty siinä sipuli-krappipadassa. Mutta eipä se miksikään muuttunut...


Tässä kuvassa vasemmalla on siis sipulinkuorilla värjätty, keskellä sipulinkuori+krappi ja päälle pietaryrtti ja oikealla pelkkä pietaryrttivärjäys, joka on oikeasti ehkä enempi vihreään taittava väri kuin kuvassa, vaikka sitä Photoshopilla korjailinkin. Näitä on tosi vaikea kyllä kuvata onnistuneesti!
Pitäisköhän jo uskoa, että sipulilanka päätyy saapassukiksi miehelle vai yrittäisikö siitä vaikka kanervalla tms. ruskeaa, kuten Rusina oli tehnyt.
Pietaryrttiliemi näyttää aika vahvalta ja mietinkin jälkivärjäystä, mutta jos heittäisi sinne sekaan jotain muuta mistä pääsisi vihreämpiä sävyjä kokeilemaan. Mutku ei ole lankaa. Uskomatonta, mutta totta, nyt ei lankavarastossa ole oikein mitään värjättävää!

Pia oli kommentoinut edelliseen postaukseen näin:
"Kauniita lankoja, vaikka ilmeisesti odotitte vähän eri sävyjä. Usein väriä lähtee pesussa runsaasti, mikäli ei anna lankojen ensin jäähtyä ja kuivua. Itse pesen ne nykyisin vasta, kun ne ovat kuivuneet. Keitittekö krappia yli 70 asteessa? Punaisuus näet muuttuu ruskeaksi yli 70 asteen lämpötilassa. Eli krapilla värjätessä lämpötilan täytyy olla maltillinen. Krapilla värjätessä käytän itse esipuretettua lankaa. Voisi esim. värjätä ensin sipulinkuorilla 85-90 asteessa ja toisen kerran sitten krapilla 70 asteessa. Silloin saattaisi tulla oranssia."
Bloggerin kommentointi on oikutellut, joten vastataanpa ihan postauksessa. Käytimme Aittomäen kirjaa Luonnosta väriä lankoihin ohjenuorana, joten langat nostettiin jäähtymään ja samalla ne ehtivät kyllä kuivahtaakin aika hyvin ennen pesua. Sipulinkuorikeitosten langoista irtosi mielestäni pestessä suunnilleen saman verran väriä, mutta silti siihen lankaan jäi sitä runsaasti toisin kuin lupiinilla.
Krapin kanssa noudatimme myös saman kirjan ohjetta. Keittolämpötila oli 70-75 astetta ja tosiaan teimme juuri noin, että pelkillä kuorilla värjättiin 80-90 astetta ja sitten jälkiväri miedommassa lämmössä. Aittomäellä oli tähän kauniit kuvat oranssista langasta, mutta kuten sanottua kasvivärjäyksessä ei voi olla ihan varma lopputuloksesta koskaan. Kiitos kumminkin Piialle pohdinnasta ja pitää joskus koittaa josko esipuretuksesta olisi hyötyä krapilla värjätessä.

Eilisessä Puutarhaunelmia ohjelmassa muuten Leena Riihelä värjäsi esipuretetut langat krapilla jännästi kylmävärjäyksenä. Tuli komeaa punaista! Tuota olisi hauska koittaa joskus, mutta krappia pitäisi olla aika reilusti.

7 kommenttia:

  1. Kauniin värisiä lankoja! Pitäis joskus ehtiä kokeilemaan tuota kasvivärjäystä. Tuntuu jäävän joka kesä vain aikomiseksi...

    VastaaPoista
  2. Tuostahan tuli kauniin väristä :)

    VastaaPoista
  3. Tess, mullakin meni monta vuotta ennenkuin pääsin kokeilemaan, mutta kannatti kyllä.
    Emma, kiitos, minäkin tykkään tuosta langasta oikeasti!

    VastaaPoista
  4. Mukava lukea pietaryrttivärjäyskokemuksiasi. Kiva, kun onnistui! :) Minäkin pistän korvan taakse Pian vinkin lankojen kuivaamisesta ennen pesua. Kiitos! Pöljänä varmistan krappiasiasta, että ilmeisesti värin saa keittää irti kasvista normaaliin tapaan (kiehuen), vasta värjäysvaiheessa nuo matalammat lämmöt?

    VastaaPoista
  5. Rusina, jos meinaat tuota Riihelän kylmävärjäystä, niin jos muistan ohjelman oikein krappi likosi ensin pari päivää. Sitten se kaadettiin lankojen sekaan ja hämmennettiin pari kertaa päivässä ja 3-4 päivän kohdalla keitos alkoi käymään. Mutta katsoin ohjelman unenpöpperössä, pitää varmistaa vielä...

    Pietaryrttiliemessä kiehuttelin muuten 2kg sananjalkoja, huomenna sitten taas värjätään.

    VastaaPoista
  6. enkulin käsityöt17 heinäkuuta, 2010 17:55

    Oletpa saanutkin kauniita lankoja. Tämä värjäri ei ole vielä tänä kesänä pietaryrttiä kokeillutkaan.
    Sinä olet kyllä onnistunut hyvin.

    VastaaPoista
  7. hmm.. milloinkohan sitä itse saisi aikaan kokeilla värjäilyä, niin kivaltä näyttää homma jokapaikassa.

    VastaaPoista